Decalogul schiorului

Iată care sunt cele 10 reguli propuse de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România:

1. Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.
2. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.
3. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.
4. Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.
5. Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluarii parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
6. Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.
7. Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
8. Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement:


Nu schiați în pădure


Nu coborâți direct


Nu coborâți cu snowboard-ul


Interzis săniușul


Nu circulați pe pârtie


Zonă periculoasă „AVALANȘE”

9. Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi:

Foarte ușor


Ușor


Mediu


Dificil

10. Anunțați Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon: Salvamont (0725.826.668), în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.
Încercați să protejați accidentatul până la sosirea echipei de salvatori montani.

Regulament privind utilizarea cartelei de skipass

a) CENTRELE DE VÂNZARE
Muntele Mic – Ski Center, aflat în proximitatea parcării

b) CONDIȚII DE UTILIZARE CARTELĂ SKIPASS
Cartelele skipass sunt utilizate pentru accesul la instalațiile teleschi. Acestea sunt valabile pe instalatiile teleschi Nordica și teleschi Felix, precum și pentru telescaun Vâlsanu.
Cartela este individuală, netransmisibilă și trebuie să o aveți în permanență la dumneavoastră, inclusiv în stația de sosire.
Lipsa cartelei atrage cumpărarea unei noi cartele skipass.
Pentru orice tip de cartelă skipass, se va percepe o garanție de 10 RON, până la returnarea cartelei la oricare din cele trei centre de vânzare.
În caz de vreme nefavorabilă, lipsă sau topire a zăpezii, precum și în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică, NU SE RETURNEAZĂ contravaloarea cartelelor sau a punctelor neconsumate, decât a garanției de 10 RON.

c) TARIFE
Tarifele de privind cartelele skipass sunt stabilite de către Nordica Turism S.R.L. și sunt afișate vizibil atât în punctele de vânzare, cât și pe platforma online.

d) CARTELELE PE ZI Cartelele pe zi sunt valabile de la ora 9:00 până la ora 17:00.

e) CARTELELE PE 4 ORE
Cartelele pe 4 ore sunt valabile 4 ore din momentul intrarii prin turnichetul de acces, dar nu mai tarziu de ora inchiderii instalatiei.

f) DECLINAREA RESPONSABILITĂȚII
Nordica Turism S.R.L. nu își asumă răspunderea pentru eventuale accidente cauzate de utilizarea necorespunzătoare a instalațiilor teleschi sau a pârtiilor.